pátek, března 16, 2007

Frank Miller chce režírovat

Frank Miller je sice ten poslední z autorů, kdo by si mohl stěžovat na to, jak jeho příběhy vypadají na filmovém plátně (a taky si nikdy nestěžoval ale naopak Rodriguezovi i Snyderovi vždy vyjadřoval velkou podporu), přesto se v rozhovoru pro deník Daily Telegraph svěřil, že doufá, že 300: Bitva u Thermopyl byl poslední film podle jeho comicsů, na kterém se nepodílel jako režisér.

Důvod, proč chce Miller režírovat, je zřejmý. Pro každého autora je jeho příběh jako dítě a i když k němu jakýkoli režisér přistoupí sebezodpovědněji, stejně nakonec vždy musí udělat některá rozhodnutí, kterými se do filmu promítne jeho osobnost a jeho názory. Někdy jsou to drobnosti, přesto je to pro každého autora bolestné. A jediný způsob, jak tomu zabránit, je chopit se režie. Zvlášť v případě Franka Millera, který nemá problémy s tím myslet vizuálně.

Přesto není případný výsledek jasný. Pokušení udělat si film po svém už měla spousta lidí. Někteří překvapili a stali se z nich úspěšní režiséři (Mel Gibson, Robert Redford, Quentin Tarantino), spousta scénáristů ale zjistila, že natáčet film je hromada práce s nejistým výsledkem.

Není pochyb o tom, že Millerovi se jeho přání splní. V tuhle chvíli by mu dveře před nosem přibouchnul jen naprostý blázen, otázkou tedy zůstává, který ze svých comicsů si Frank Miller pro svůj režijní debut vybere? A který chceme vidět my?

Žádné komentáře: