čtvrtek, března 22, 2007

300: Bitva u Thermopyl dnes vstupuje do českých kin!


A je to tady. V kalendáři stojí datum 22. března a to znamená jediné - 300: Bitva u Thermopyl má premiéru v českých kinech. Společně s ní se samozřejmě na internetu vyrojila hromada recenzí. Většinou jsou pochvalné, málokterá je ale nadšená. A jak třístovka u české filmové kritiky dopadla?

Filmweb.cz

Aleš Smutný: Recenze: 300: Bitva u Thermopyl

,,Pokud jste namlsaní z trailerů, snímek nikdy nenaplní vaše očekávání, protože ona frenetická a až děsivá údernost, jíž ony trailery vynikají, nemůže udržet toto tempo celý film. 300 je asi nejlepší příklad celospolečenského přetěšení. Jenže i tak zůstává vizuálně úchvatným dílem, které ale skrývá i silné hodnoty a emoce a kombinuje tak strhující testosteronovou akci s něčím víc."

Hodnocení: 90%

Filmpub.cz
Milada Hrušková: 300: Bitva u Thermopyl

,,Videoklipová vizuální nádhera, která vypadá, jako by někdo pospojoval plakátové scenérie do jednoho filmu. Ale je jen o tom, jak se vydá parta drsných válečníků ke skalám a tam tři dny efektně bojuje."

Hodnocení: 3/5

Aktualne.cz
Jan Pomuk Štěpánek: Jedemé, Sparta, jedemé! Ať teče krev!

,,Nekonečnou řežbu ředí autoři morálními dilematy a obecnějšími rámci, které mají dodat vizi komplexního zážitku. Jenže tahle hra je ve výsledku snadno prohlédnutelná; kdyby film poctivě zůstal u adorace nekonečného násilí, působil by nakonec formálně čistěji - a věrohodněji."


Idnes.cz
Mirka Spáčilová: Digitální Žižka na pouti u Thermopyl

,,Z komiksových znaků zůstaly dva: přízračnost a superhrdinství. Antika tak dostává nádech hororu, blesků, mračen, lebek a stínů; vlk bliká očima po vzoru psa baskervillského a perští vyjednavači padají do studny jako v počítačové hře. Orákuklum ve věštecké scéně se podobá dílem erotické tanečnici, dílem slečně z reklamy na minerálku, zatímco bojovníci, vesměs svalnatí urostlí polonazí supermani, připomínají reklamu na pánský deodorant."

Hodnocení: 50%

FFFILM - blog Františka Fuky
František Fuka: Bitva u Thermopyl

,,300" je teprve druhým filmem režiséra Zacka Snydera. Prvním byl remake Úsvitu mrtvých, ze kterého jsem byl bezmezně nadšený. "300" není tak dobrý film, nejsem z něj tolik nadšený, ale opravdu Snyderovi držím palce a oceňuji odvahu, s jakou natočil tenhle film, ve kterém jsou všechny ty plamenné proslovy, lesknoucí se svaly a vzduchem létající usekané končetiny myšleny naprosto vážně, bez jakéhokoliv "chápavého pomrkávání na diváka", a přesto v 99% případů výsledek není nechtěně vtipný."

Hodnocení: 80%

Shrnutí

Vypadá to, že recenzenti se rozdělili na dvě skupiny. Jedna comicsovou plochost filmu odmítá, ta druhá ji od začátku spíš akceptuje. Pravdou asi je, že pokud jste namlsaní trailery a čekáte stejný nářez po celou dobu filmu, budete zklamaní stejně jako všichni učitelé dějepisu a stárnoucí recenzentky, které už nestačí jít s dobou, protože nevyrostly na comicsech a MTV. Celkově si 300 pořáde vede docela dobře. Nekritické nadšení se nekoná, bublina maličko splaskla, ale Zack Snyder a 300 jeho namakaných Sparťanů to ustálo. Teď už jen zbývá převálcovat české diváky.

Žádné komentáře: